Kváskové pečení

Hodně dlouho jsem doma mluvila o tom, že bych chtěla vyzkoušet péct chleba ze žitného kvásku. Pořád dokola jsem se to omílala, ale skutek utek. Buď jsem se bála, nebo jsem byla líná.

Chleba jsem se snažila vybírat z kvasu, ale doma ne a ne začít. Tak jsem si říkala, že zajdu někam na kurz, ale ani tam jsem nedošla a nechala to prostě být.

 

Můj začátek

Když jsem podruhé otěhotněla, tak se mi změnil celý svět. Najednou jsem začala mít jiné priority a začala jsem ke všemu jinak přistupovat.

Moje první těhotenství bylo extrémně aktivní a pořád jsem pracovala. Vlastně ještě den před porodem jsem pracovala s klienty a užívala si to. Ale tohle druhé těhotenství je zcela jiné a děťátko, které nosím pod srdcem, mi ordinuje něco zcela jiného. 🙂

A tak to přišlo. Začala jsem mít potřebu se starat o rodinu, udržovat „teplo rodinného krbu“ a být prostě ženská. Ale to je jiný příběh.

Takže v lednu 2014 jsem se rozhodla a založila svůj žitný kvas. Koupila jsem si bio žitnou chlebovou mouku a podle návodu na internetu šla do toho. Pak nastal čas péče o můj kvásek a první pečení. Zjistila jsem, že to není tak strašné, jak jsem si myslela.

Chleba, na to, že byl úplně první, byl výborný. Ostatně se na něj můžete podívat.

Pokračování

Pak už nastalo jenom přikrmování a zdokonalování se v pečení.

Zajela jsem si do nedalekého mlýna pro 20 kg mouky v Bio kvalitě (10 kg žitná a 10 kg pšeničná)

mouky

 

Každý den se dívám na Facebook do skupiny, která se věnuje pečení chleba a hledám vychytávky a dobré rady.

Kváskový chléb
Kváskový chléb

Když se cítím přesycená těmito informacemi, tak prostě jen zkouším a zkouším. Zjistila jsem totiž, že tak nemám chmurné myšlenky, zda to vyjde nebo nevyjde. 😉

Kváskový chléb na řezu
Kváskový chléb na řezu

Svým způsobem to není žádná věda a chce to jenom praxi, dobrý vztah se svým kváskem a selský rozum. 🙂

Rozhodla jsem se totiž, že nezůstanu jenom u chleba a tak zkouším i sladké pečení z kvasu, ale na to je lepší pšeničný nebo špaldový kvas.

Koláče z kváskového těsta
Koláče z kváskového těsta

Mám za sebou několik pokusů a jsem na sebe hrdá, protože se s každým pečením zlepšuji a zlepšuji.

Loupáky z kváskového těsta
Loupáky z kváskového těsta

Teda až na rohlíky, ty mi zatím moc nejdou. 🙁 Ale nevzdám se a dokážu i je!!!

A jaké jsou Vaš zkušenosti s pečením chleba? Napište mi pod článek.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odpovězte prosím na jednoduchou kontrolní otázku - ochrana proti robotům * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.