Co mám vlastně jíst – uzeniny

Již několikrát jsem slíbila, že zda budu psát, co si máme vybírat za potraviny, abychom nemluvili stále dokola o tom, co pro nás není vhodné.

Takže, dnes jsem si připravila téma uzeniny.

šunka

Jsou pro nás uzeniny vhodné?

Můžeme se na to podívat ze dvou úhlů.

  1. ne, nejsou, protože způsob zpracování a některé složky nejsou úplně nejvhodnější pro náš organismus. Většinou bývají i hodně slané.
  2. ano, dodávají nám potřebné bílkoviny

Nechci zde nikomu vysvětlovat, že by neměl jíst uzeniny, ale budu se snažit popsat některé důležité informace, které můžete aplikovat při nakupování.

Já sama uzeniny nejím, protože jsou na mě moc slané a jsou tam zbytečné látky, které nechci. Výjimkou je pouze uzenina e-free, ale bohužel jsem v obchodech, kde nakupuji, objevila pouze 1 druh od tohoto výrobce – Filet Pepper a to mě nebaví jíst pořád dokola.

e-free uzenina

Takže pojďme na to.

Jaké uzeniny si mám vybrat?

  • obsah masa by měl být ideálně víc jak 90%
  • bez glutamanu sodného
  • bez přidaných škrobů, mouky
  • bez zbytečných přibarvujících složek a dochucovadel
  • s nižším obsahem soli
  • pokud chybí informace o % zastoupení masa, tak byste se měli podívat na obsah bílkovin v % ve 100g výrobku, kde by měla být ideálně hodnot cca 20%

Co vám mohu doporučit?

  • E-free produkty (např. Filet Pepper)
  • Le&Co Biofarma Sasov – šunka
  • šunky z Lidlu zn. Dulano
  • schwarzwaldská šunka – většina na našem trhu
  • sušené šunky
  • šunky nejvyšší kvality – např. šunka od kosti (jen je potřeba sledovat např. E621)
  • pokud jde o párky, tak zde doporučuji zn. Ponath vídeňské párky
  • něco na gril – bavorské klobásky vyrobené v Rakousku
  • krůtí šunku Delikatess Putenbrust
  • krůtí šunka Le&Co

biošunka

Bohužel na našem trhu nenajdete uzeninu, která by byla 100% bez éček (kromě e-free), ale pro ty, kdo bez uzenin neumějí žít, jsou výše uvedené dobrou volbou.

Pro ty, kteří chtějí omezit tento sortiment ve svém jídelníčku, tak jako já, mám jeden tip. Upečte si kus dobrého masa a krájejte si ho místo šunky na chleba. Nebo si uvařte vlastní šunku, kde víte, co do ní dáte a věřte, že bude výborná.

Pečená vepřová plec

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odpovězte prosím na jednoduchou kontrolní otázku - ochrana proti robotům * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.